Meer over cremeren en begraven

Wilt u meer weten over cremeren of begraven?

Informatie over de uitvaart

Staat u wel eens stil bij uw eigen uitvaart, uw laatste reis? Misschien is het goed om uzelf eens af te vragen of u bijvoorbeeld gecremeerd of begraven wilt worden en hoe uw afscheidsplechtigheid mag verlopen. Lees meer.

De geschiedenis van de urn

Crematie is al zo oud als de mensheid zelf. Duizenden jaren v. Chr was crematie vanzelfsprekend in de grootste delen van Europa. In het late bronzentijdperk is er zelfs een urnenveldencultuur ontstaan, waarin overledenen werden gecremeerd en in aardewerk - of rivierklei urnen werden begraven. Lees meer.

Informatie over het afhalen van de crematie-as

Na de crematie kan de as van uw overleden dierbare bij het crematorium opgehaald worden. Dit gebeurt vanaf 30 dagen na de crematie. Dit mag niet eerder vanwege de Wet op de lijkbezorging. Lees meer.

Crematie, de regels

Na de crematie moet de eigenaar van het crematorium de as van de overledene 1 maand bewaren. Dit in verband met een eventueel strafrechtelijk onderzoek op de asresten. De termijn is ook bedoeld om nabestaanden de tijd te geven na te denken over wat zij met de as van de overledene willen doen. Lees meer.

Informatie over de begrafenis

Elke begrafenis is natuurlijk uniek. Persoonlijke voorkeuren zijn dan ook leidend. Een aantal vrijblijvend richtlijnen. Lees meer.

Informatie over nazorg

Er is een onafhankelijke, landelijke organisatie die met uitvaartondernemingen samenwerkt en voor nabestaanden zorg op maat regelt. Deze service is geheel vrijblijvend en gratis voor de nabestaanden. Als uw uitvaartonderneming samenwerkt met de organisatie Nunazorg wordt u ongeveer 6 weken na de uitvaart gebeld. Lees meer.