Hoe vul ik een asieraad?

Handleiding voor het vullen van een assieraad, gedenksieraad of as-hanger

Vooraf
Het vullen van een urn en assieraad vereist een zekere mate van nauwkeurigheid. U bent vrij om te kiezen of u het sieraad zelf wilt vullen of dit te laten doen door bijvoorbeeld:

Uw uitvaartbegeleider of uitvaartverzorger
U kunt ten alle tijden overleggen met uw uitvaartbegeleider of het mogelijk is dat zij dit voor doen. Hier zijn weliswaar veelal kosten aan verbonden.

Het crematorium
U kunt contact opnemen met uw crematorium om te overleggen of zij het sieraad willen vullen. Ook hier zijn meestal kosten aan verbonden.

URNWINKEL.
Natuurlijk kunt u met ons een afspraak maken in de winkel of een kleine hoeveelheid as (verzekerd) naar ons opsturen. Wij vullen kosteloos het assieraad. Wanneer er een beetje as overblijft sturen wij dit samen met het door u uitgekozen artikel retour.

Wanneer u het sieraad zelf vult of door ons laat vullen kunt u bij het crematorium of bij uw uitvaartverzorger aangeven dat u een kleine hoeveelheid as wilt gebruiken, zodat zij een beetje as apart kunnen houden.

Vullen

De assieraden of gedenksieraden zijn voorzien van een klein (schroef)dopje. Deze bevindt zich afhankelijk van het model aan de boven- , onder- of achterzijde. Controleer het assieraad of gedenksieraad op beschadigingen voordat u het vult. Als u het (schroef)dopje los draait kunt u met een klein trechtertje of een stukje gevouwen papier een klein beetje as in de opening gieten (met de hand los draaien en niet met een tang, dit kan het sieraad beschadigen). Zorg ervoor dat u het assieraad op een voldoende groot vel papier en een vlakke ondergrond vult, zodat de overtollige as gemakkelijk bij elkaar geveegd kan worden. In de regel heeft u niet meer dan een kwart tot een half theelepeltje as nodig om het sieraad te vullen.

Wanneer de as te grof /groot is, dan kunt u het fijner maken in een vijzel. Indien nodig kunt u de as aandrukken met een houten tandenstoker.

assieraad assieraden vullenControleer of er niets tussen de schroefdraad zit door het dopje 1 keer zonder lijm dicht te draaien. Mocht het dopje niet mooi sluiten dan kan het zijn dat er een beetje as tussen zit. Verwijder dit eerst. Vervolgens adviseren wij u in de binnenste schroefdraad een druppeltje lijm te doen, om hierna het dopje in een keer vast te draaien. Let hierbij goed op dat wanneer er een ketting aan het assieraad wordt bevestigd het oogje op het dopje in lijn is met het collier.

Eenmaal vast gedraaid niet meer losdraaien, dit vergroot de kans dat het dopje niet goed vast zit of afdicht. Verwijder direct de overtollige lijm.

Dragen

Ga niet met een assieraad in het water of onder de douche, een assieraad is namelijk nooit helemaal waterdicht. Bovendien kan het assieraad of as hanger worden aangetast, beschadigd raken of slijten door zout, schoonmaakmiddelen, zeep (resten) en zweet.

Waardevolle tips voor assieraden

Doe het assieraad af wanneer u in contact komt met water (bijvoorbeeld douchen, zwemmen, in bad)

Maak het assieraad schoon met een juwelen poetsdoek. Zorg ervoor dat u bij matte sieraden niet te hard wrijft. Door de wrijving kan het sieraad gepolijst worden en wordt deze glanzend.

Wanneer u 100% zekerheid wilt hebben dat het assieraad niet meer geopend kan worden adviseren wij u het sieraad te verlijmen of te laten solderen door uw juwelier.

Tot slot zou u een beetje as apart kunnen houden voor ‘noodgevallen.’ U gaat er natuurlijk niet van uit maar het zou maar zo kunnen dat u uw sieraad verliest of dat het deze bijvoorbeeld gestolen wordt. Op deze manier heeft u ten alle tijden een beetje reserve as om een nieuw sierraad te vullen.