Het aanschaffen van een uitvaartkist

Veel gestelde vragen over het online aanschaffen van een uitvaartkist (FAQ)

Onze uitvaartkisten worden door Nederlandse fabrikanten geproduceerd en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. In de onderstaande lijst vindt u de veel gestelde vragen voor het aanschaffen van een uitvaartkist.

1. Mag ik zelf online een uitvaartkist kopen, ook al komt er een uitvaartbegeleider?

2. Waar moet ik rekening mee houden als ik een uitvaartkist online koop?

3. Wanneer kan ik het beste de uitvaartkist bestellen?

4. Hoe, waar en wanneer leveren jullie de uitvaartkist af?

5. Moet de overledene direct in een uitvaartkist gelegd worden?

6. Zijn alle uitvaartkisten geschikt voor crematoria en begraafplaatsen in Nederland?

7. Wordt de uitvaartkist door mijn uitvaartverzekering vergoed?

8. Accepteren alle uitvaartbegeleiders, begraafplaatsen, crematoria en rouwcentra uw uitvaartkisten?

9. Is er een verschil tussen een kist voor een crematie en een begrafenis?

10. Kan ik een uitvaartkist zelf samenstellen, laten beschilderen of een eigen ontwerp door jullie laten maken?

11. Wordt de overledene door de bezorger in de uitvaartkist gelegd?

12. Is er verschil tussen een doodskist, grafkist en uitvaartkist?

13. Zijn jullie uitvaartkisten op een milieuvriendelijke manier geproduceerd?

14. Hoe dien ik de uitvaartkist af te sluiten?

Mag ik zelf online een uitvaartkist kopen, ook al komt er een uitvaartbegeleider?
U kunt zelf een uitvaartkist online kopen. U bent namelijk niet verplicht producten te kopen bij de uitvaartbegeleider. Wij verkopen dezelfde uitvaartkisten als uitvaartbegeleiders. Wij zouden u willen adviseren goed te kijken of er toeslagen zijn. Als u een spoedbezorging wenst brengen wij extra kosten in rekening.

Waar moet ik rekening mee houden als ik een uitvaartkist online koop?
Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden bij het kopen van een uitvaartkist.

1. Afmetingen van de kist
In onze webwinkel is het mogelijk om de kist in verschillende afmetingen aan te schaffen. De kist is verkrijgbaar in een standaard afmeting, als extra lang model, als extra breed model en als extra lang en breed model. Om te kunnen bepalen welke kist u nodig heeft, kunt u de afmetingen van de overledene opnemen om te bepalen welke uitvaartkist geschikt is. Let hierbij op dat de overledene een houding heeft als op de afbeelding.

In 95% van de gevallen voldoen onze modellen met de standaardmaatvoering aan de vraag. Indien een overledene langer is dan 1.95 meter en/of breder dan 55 cm wordt er een speciale maatvoering geadviseerd.

Standaard afmeting
Een standaard afmeting wordt geadviseerd als de overledene een lengte heeft tot en met 1.95 meter en een breedte tot en met 55 cm.

Extra lang model
Een extra lang model wordt geadviseerd als de overledene een lengte heeft tussen 1.95 en 2.05 meter. Als de overledene langer is dan 2.05 meter  spreken wij over maatwerk. De levertijd is dan 2 werkdagen en de prijs op aanvraag.

Extra breed model
Het extra brede model wordt geadviseerd indien iemand breder is dan 55 cm, maar dit kan per model uitvaartkist verschillen. Zie hiervoor de maatvoering die bij elke uitvaartkist vermeld staat. Als de overledene niet breder is dan 55 cm hoeft er geen rekening te worden gehouden met een extra breed model.

Extra lang en breed model
Het extra lange en brede model wordt geadviseerd als iemand een lengte heeft tussen 1.95 en 2.05 meter en breder is dan 55 cm. Als de overledene niet breder is dan 55 cm hoeft er geen rekening te worden gehouden met een extra breed model. Als de overledene langer is dan 2.05 meter spreken wij over maatwerk. De levertijd is dan 2 werkdagen en de prijs op aanvraag.

Er zijn een aantal crematoria in Nederland waar de crematieoven niet geschikt is voor kisten met extra breedte en extra lengte maten. Het is raadzaam om in dit geval contact op te nemen met het desbetreffende crematorium of uw uitvaartbegeleider.

Tenslotte dient u rekening te houden met de breedte van uw deurposten. In sommige oudere woningen kan het zijn dat de deurpost niet breed genoeg is voor de kist. Ook kan het zijn dat door een krappe hoek in huis de uitvaartkist niet in de gewenste ruimte kan worden geplaatst. Let daarom goed op of de ruimte waarin u de uitvaartkist gaat plaatsen goed bereikbaar is.

2.Het bestellen en afleveren van de uitvaartkistU kunt de uitvaartkist eenvoudig in onze webwinkel bestellen. Betalen kan doormiddel van iDeal of PayPal. De betaling komt direct bij ons binnen. Hierdoor kunnen wij de kist direct versturen. De kist wordt de volgende werkdag (maandag – vrijdag) afgeleverd. Doet u geen spoedbestelling als dit niet werkelijk nodig is. Wij berekenen in dit geval een extra toeslag.

Het is van belang dat u het bezorgadres correct aan ons doorgeeft. Dit adres kan uw woonadres, het adres van het zorgcentrum, het adres van het uitvaartcentrum of het woonadres van de overledene zijn. In de betaalomgeving is het mogelijk om een verschillend aflever- en factuuradres in te voeren. De uitvaartkist wordt discreet vervoerd in een vergelijkbare auto zoals u op de afbeelding kunt zien.

Indien u gebruik maakt van een uitvaartbegeleider raden wij het aan om af te stemmen wanneer de overledene in de kist geplaatst wordt. Onze vervoerder bezorgt namelijk alleen de kist. Het inkisten (de overledene in de kist leggen) behoort niet tot onze werkzaamheden.

Tevens adviseren wij u goed na te denken waar de kist moet komen te staan. De kist kan bijvoorbeeld geplaatst worden op een koeltafel. De uitvaartbegeleider beschikt over koeltafels.

Wanneer kan ik het beste de uitvaartkist bestellen?
In principe kunt u zelf bepalen wanneer u de uitvaartkist bestelt. De uitvaartkist kan worden besteld op de dag van het overlijden, maar ook op de dagen erna. Tegenwoordig kan de uitvaartkist worden besteld vlak voor of zelfs een langere tijd voor het overlijden. Iemand kan bijvoorbeeld een uitvaartkist zelf voor de aanstaande uitvaart bestellen. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld van te voren zelf de kist te beschilderen of op een andere manier persoonlijker te maken.

Hoe, waar en wanneer leveren jullie de uitvaartkist?
Voor particulieren leveren wij binnen 1 werkdag (in dagdelen) de uitvaartkist gratis op een adres naar keuze. Dit kan zijn op bijvoorbeeld uw woonadres, het adres van het zorgcentrum, het adres van het uitvaartcentrum of het woonadres van de overledene. Levering op werkdagen binnen 12 uur is ook mogelijk. Hiervoor geldt één vast tarief van € 150. Wij leveren binnen Nederland en niet naar de Waddeneilanden.

De uitvaartkist wordt vervolgens door ons persoonlijk afgeleverd op het door u opgegeven adres. De uitvaartkist wordt discreet vervoerd in een bestelauto. Onze bezorgers zijn altijd representatief gekleed en handelen discreet bij aankomst.

Moet de overledene direct in een uitvaartkist geplaatst worden?
De overledene hoeft niet direct in de uitvaartkist gelegd te worden. Een uitzondering is wanneer de fysieke situatie van de overledene dit vraagt. Uw uitvaartbegeleider kan u hierin adviseren.

Zijn alle uitvaartkisten geschikt voor crematoria en begraafplaatsen in Nederland?
De uitvaartkisten zijn van Nederlandse makelij en voldoen aan de Wet op de lijkbezorging. Er zijn echter een aantal crematoria in Nederland waar de crematie oven niet geschikt is voor kisten met extra breedte en extra lengte maten. Ook zijn er crematoria waar de crematieoven niet geschikt is voor kisten gemaakt van riet. Het is raadzaam om in dit geval contact op te nemen met het desbetreffende crematorium of uw uitvaartbegeleider.

Wordt de uitvaartkist door mijn uitvaartverzekering vergoed?
Alle uitvaartkisten kunnen worden vergoed door een uitvaartverzekering. Of uw uitvaartkist wordt verzekerd hangt af van het type uitvaartverzekering en de specifieke polisvoorwaarden.

Bij een kapitaal- of geld polis wordt er een geldbedrag verzekerd. Dit bedrag wordt na overlijden in geld uitgekeerd aan de nabestaanden en is vrij besteedbaar voor het vergoeden van diverse uitvaartkosten, waaronder de uitvaartkist. Vraag dit echter altijd vooraf na bij uw verzekeraar.

Wanneer sprake is van een zogenaamde natura polis, adviseren wij u eerst de polis goed door te nemen of de verzekeraar te bellen, voordat u uw keuze voor een bepaalde uitvaartkist maakt.

Accepteren alle uitvaartbegeleiders, begraafplaatsen, crematoria en rouwcentra uw uitvaartkisten?
Alle uitvaartbegeleiders, begraafplaatsen, crematoria en rouwcentra in Nederland accepteren onze uitvaartkisten. De uitvaartkisten zijn van Nederlandse makelij en voldoen aan de Wet op de lijkbezorging. Er zijn echter een aantal crematoria in Nederland waar de crematie oven niet geschikt is voor kisten met extra breedte en extra lengte maten. Ook zijn er crematoria waar de crematieoven niet geschikt is voor kisten gemaakt van riet. Het is raadzaam om in dit geval contact op te nemen met het desbetreffende crematorium.

Is er een verschil tussen een uitvaartkist voor een crematie en een begrafenis?
Voor een begrafenis valt vaak de keuze op een echt houten grafkist in tegenstelling tot een crematie waar meestal voor een spaanplaat crematiekist wordt gekozen.

Kan ik een uitvaartkist zelf samenstellen, laten beschilderen of een eigen ontwerp door jullie laten maken?
Dit is mogelijk. U kunt het contactformulier invullen met uw specifieke vraag of telefonisch contact opnemen op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur.

Wordt de overledene door de bezorger in de uitvaartkist gelegd?
Nee, de uitvaartkist wordt door één bezorger bij u gebracht, omdat wij een bezorgdienst zijn. Wij zorgen er samen met u voor dat de uitvaartkist op de juiste plaats komt te staan. Het inkisten (de overledene in de kist leggen) behoort niet tot onze werkzaamheden.

Is er verschil tussen een doodskist, lijkkist, grafkist en uitvaartkist?
Er is geen verschil tussen een doodskist, grafkist en uitvaartkist. In plaats van de term doodskist of grafkist wordt tegenwoordig veel het woord uitvaartkist gebruikt.

Zijn jullie uitvaartkisten op een milieuvriendelijke manier geproduceerd?
Al onze kisten voldoen aan hoogwaardige kwaliteitseisen die enerzijds vanuit overheidsoverwegingen en anderzijds door de specifieke klantenwensen tot stand zijn gekomen. De nadruk is meer en meer komen te liggen op uitvaartkisten die voornamelijk uit milieuvriendelijke grondstoffen worden geproduceerd. Onze ongelakte houten uitvaartkisten voldoen aan die wens. Ook voldoen onze uitvaartkisten aan de eisen van de Wet op de Lijkbezorging. Alle kisten worden aan grondige kwaliteitseisen onderworpen alvorens ze worden afgeleverd bij de uitvaartonderneming.

Hoe dien ik de uitvaartkist af te sluiten?
Het deksel op de uitvaartkist wordt vastgeschroefd. Met twee tot acht schroeven gemaakt van metaal, koper of hout in de vorm van bijvoorbeeld een bol.