Onderhouden en schoonmaken van RVS grafmonumenten en urnen

Onderhouden & reinigen van RVS grafmonumenten en urnen

RVS heeft in principe geen onderhoud nodig. Na verloop van tijd kan er wel aanslag op het materiaal ontstaan. De stand van het vlak en de grofheid van het oppervlak kunnen hierop invloed hebben. Gepolijst RVS zal minder snel vervuilen als een mat gestraald vlak. Door de weersinvloeden zal de vervuiling op het RVS los laten. Dit komt doordat het materiaal krimpt en uitzet. Wanneer men de natuur een handje wil helpen en het oppervlak met de hand gaat reinigen dient rekening gehouden te worden met een paar regels.

Doordat RVS vrij glad is afgewerkt zijn krassen die kunnen ontstaan door het poetsen snel en goed zichtbaar. Krassen ontstaan meestal omdat het zand of stof op het oppervlak ligt. Dit maakt met het poetsen krassen. Daarom raden wij aan om het gedenkteken eerst te spoelen met water of het oppervlak af te nemen met een droge doek zonder druk op het monument uit te oefenen. Veeg altijd met de slijprichting mee en maak vooral geen draaiende bewegingen.

Hierna kan het RVS gewassen worden met een sopje. Gebruik een zeepproduct wat chloorvrij is. Bij het droogmaken kunnen strepen ontstaan. Door een microvezel doek te gebruiken kan dit voor een groot deel voorkomen worden.

Lichte vlekken kunnen verwijderd worden met een zachte doek die bevochtigt wordt. Breng hierop een beetje Cif aan en neem het geheel steeds af met water na het verwijderen van de vlekken.

Gebruik van schoonmaak en finish producten

In de handel zijn veel producten voor het onderhouden en poetsen van voorwerpen van RVS. De samenstelling is zo dat de passieve chroomoxide laag niet aangetast wordt en zelfs aangezet wordt tot herstellen.

Lees steeds de gebruiksaanwijzing van dergelijke onderhoudsproducten. Meestal komt het erop neer dat je het oppervlak moet inspuiten met een rvs-reiniger, vervolgens inwrijven met een zachte doek en ten slotte moet je alles uitwrijven.

Er zijn drie groepen met middelen:
•    Ontvetten en reinigen, in de vorm van een spuitbus of vloeibaar middel in fles (vormen geen beschermlaag)
•    Vormen van een waslaag, in de vorm van een spuitbus of potje cream (vuilafstotende laag, streeploos)
•    Olie film, in de vorm van een spuitbus of flesje (streeploos niet vuil afstotend in tegendeel stof kleeft aan en bij gebruik buiten regent het er af en kunnen strepen ontstaan)

Bovengenoemde beschermlagen hebben eigenlijk alleen zin bij gebruik binnenshuis. Buiten kunt u het beste de natuur haar gang laten gaan.